Wat is een fika?

Wat is een fika?Fika komt van het Zweedse woord kaffi, een oudere variant van het huidige woord kaffe, wat - u raadt het al - koffie betekent.  Kort gezegd staat het voor ‘bijkletsen met vrienden/collega's onder het genot van koffie en iets lekkers’.  Fika is een soort van koffiepauze, waar vaak ook versnaperingen aan te pas komen. Dat kan gaan van gebak tot een belegd broodje. Het staat ook voor écht de tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van een drankje en zoetigheid, in ontspannen omgeving.

In heel wat Zweedse bedrijven hebben de werknemers, tweemaal daags, een verplichte koffiepauze. Ook in de Zweedse afdeling van The Bank of America wordt er verplicht aan fika gedaan. Een intern onderzoek wees immers uit dat teams die regelmatig al koffiedrinkend met elkaar praten ook beter presteren.

Concentratie
Het is al meermaals bewezen dat we ons maar maximum 50 minuten aan een stuk kunnen concentreren. Af en toe het hoofd leegmaken,
de benen strekken en sociale afleiding opzoeken, helpen ons dus om de rest van de dag geconcentreerd te werken. Tijdens een koffiepauze kunnen we ongegeneerd praten met collega's. Wie liever thee of water drinkt, kan uiteraard nog steeds aan fika doen.

Het verschil tussen de leidinggevenden en medewerkers zou kleiner worden door de gezamenlijke pauze. Ook zou fika medewerkers creatiever en productiever maken, volgens emeritus hoogleraar communicatie Viveka Adelswärd van de Zweedse Universiteit van Linköping.
Mensen die een rustpunt nemen op hun dag, doen uiteindelijk meer, schrijft ze op haar universiteitsblog.

Lang hoeft zo'n pauze ook niet te duren. Gewoonlijk houden Zweedse werknemers twee keer per dag, een korte koffiepauze, een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Zou het niet gezonder zijn om twee keer per dag een korte wandeling te maken, horen we al weergalmen? Niets houdt u tegen om een koffie en versnapering te nuttigen terwijl u de benen strekt.

Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Magneetblikje Carl

Inhoud 15 gram

€ 2,49
Bestellen
Product 1

Espresso pot Bialetti Venus voor 4 kopjes espresso

€ 33,50
Bestellen